Spring naar inhoud

FemNet: Het feminisme van onze kandidaten: Nevin Özütok

https://femnet.groenlinks.nl/nieuws/het-feminisme-van-onze-kandidaten-nevin-özütok

We stelden onze kandidaten voor de Tweede Kamer-verkiezingen wat vragen over hun opvattingen over feminisme. Er kwamen mooie, idealistische en vaak persoonlijke verhalen terug. We zijn er trots op deze met jullie te delen. Vandaag: Nevin Özütok, nummer 17 op de lijst en huidig woordvoerder emancipatie in de fractie.

Wat betekent feminisme voor jou?
Niet wetende wat feminisme was, is dit mij door de vrouwen in mijn familie al toen ik jong was met de paplepel ingegoten.

Ik zag hoe ze hun echtgenoten hielpen met hun werk en daarnaast ook alle zorgtaken hadden. Het meest schrijnende vond ik dat ze daarvoor geen eigen inkomen, noch maatschappelijke waardering kregen. Veel erger nog: zij moesten hun hele leven een hand ophouden bij de man. Eerst bij hun vaders of broers en later bij hun echtgenoten of eigen zonen. Dat vonden zij vernederend.

Zij hebben mij op mijn 10e al meegegeven dat het leven anders kan zijn. Dat mijn leven meer gelijkwaardig aan het leven van een man kon zijn. Zij hebben mij meegegeven dat wanneer ik strijd voor rechtvaardigheid en gelijkheid voor mijzelf, ik dat ook doe voor de vrouwen in mijn familie, en voor alle andere vrouwen in de wereld. Dat is feminisme voor mij: gelijkheid van vrouwen.

Ben je een feminist?
Nou en of. Ik ben zeker een feminist.

Als Kamerlid en woordvoerder emancipatie zie ik dagelijks de vijandige stroming tegen vrouwenrechten van dichtbij. Die vijandige, populistische tegenstroming heeft mij als feminist eigenlijk alleen maar radicaler gemaakt. Ik blijf me met hart en ziel inzetten voor de gelijkheid van vrouwen.

Wat is op dit moment het belangrijkste feministische strijdpunt in de Nederlandse politiek?
Er is afgelopen 50 jaar veel bereikt, maar vrouwenrechten zijn in veel kringen nog lang niet vanzelfsprekend. Binnen conservatieve stromingen in Nederland, maar ook in de rest van de wereld. Vrouwen moeten beschermd worden om veilig een abortuskliniek in te gaan. Vrouwen verdienen nog steeds niet even veel geld voor hetzelfde werk als mannen. Geweld tegen vrouwen neemt toe, in de Coronacrisis al helemaal. Meisjes en jonge vrouwen worden nog steeds blootgesteld aan genitale verminking en kind huwelijk. Vrouwen hebben een ongelijke arbeidsmarktpositie: zwangere vrouwen worden gediscrimineerd op de arbeidsmarkt , vrouwen werken vaker parttime en zijn daardoor minder goed arbeidsrechtelijk beschermd. Alleenstaande moeders komen moeilijk rond, waardoor kinderen in armoede opgroeien.Wij leven in een welvarend land, maar die welvaart is ongelijk verdeeld en vrouwen zijn daar de dupe van. Dat moet echt anders.SS

Wat heb jij zelf gedaan ter bevordering van de emancipatie van vrouwen en mannen?
Ik heb me afgelopen jaren op alle terreinen mogen inzetten voor de gelijkheid en betere positie van vrouwen. Ik ben heel dankbaar voor die kans. Ik heb een paar dingen weten te bereiken waar ik erg trots op ben: een motie die de regering dwingt alle relevante wetgeving te toetsen op directe en indirecte gendereffecten. Een motie die de regering oproept een een-ouderpunt op te zetten, waar alleenstaande moeders alle nodige informatie en ondersteuning kunnen krijgen die ze nodig hebben. Toen abortus verboden werd in Polen heb ik in een motie met mijn collega, Corinne Ellemeet, de regering opgeroepen de mogelijkheid voor Poolse vrouwen om in Nederland een abortus te nemen te borgen. Ik ben in een rondetafelgesprek uitvoerig in gesprek gegaan met experts en slachtoffers over het tegengaan van genitale verminking bij meisjes. Daarnaast heb ik mij altijd ingezet voor meer vrouwen aan de top in het bedrijfsleven en bij de overheid, en heb ik met een aantal andere partijen een wet ingediend die definitief een einde gaat maken aan de loonkloof in het bedrijfsleven.

Wat is jouw doel voor de komende vier jaar?
Vrouwenrechten zijn niet ‘af’: er moet nog veel gebeuren. Ik wil blijven strijden tegen ongelijkheid. Daarbij wil ik psychisch en fysiek geweld tegen vrouwen een speerpunt maken. Ik wil de sociaaleconomische positie van alleenstaande moeders versterken. En ik wil de vertegenwoordiging van vrouwen aan de top, in het bedrijfsleven bijvoorbeeld, vergroten.

Wat is jouw favoriete feministische boek?
Ik hou van klassiekers, ik ben dol op Simone de Beauvoir, vooral na het lezen van haar treffende uitspraak over emancipatie: “Je bent niet als vrouw geboren, je wordt tot vrouw gemaakt”.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.